Įrašas Nr. 3: Nerimastingas

Niekaip negalėjo Entuziastas atsikratyti minties, kad kažkuriuo gyvenimo momentu pasuko ne TEN, ir, kas baisiausia, prisiminti, kada tai įvyko bei kokių savo veiksmų ar žodžių dėka jis atsidūrė būtent ČIA. Na, kur dabar aišku, jog ne TEN…Painoka…

„Ech, o kas gi dabar žino, kaip man atsipainioti? Visas pasaulis pastaruoju metu lyg šoktų varginantį ritualinį indėnų-majų šokį: jis akivaizdžiai tęsiasi per ilgai, šokėjai pavargę ir nusilpę, visi žino, kad auka šokio pabaigoje iškeliaus į dausas, tačiau, ar ritualo garbinamos dievybės bus majams gailestingos šiais metais, niekas negali būti tikras… Taigi, kokia viso to perdėto aktyvumo prasmė?

Keistoka analogija, sakysite Jūs. Na, bet ką padarysi, jei didžiąją dalį vaikystės praleidai nuotykių knygose, ir taip jau sutapo, kad romanai apie indėnus įtraukdavo labiausiai, asociacijos kyla atitinkamos. Bet tose knygose visos istorijos vystydavosi pagal klasikinį literatūrinių kūrinių planą: užuomazga, kulminacija, atomazga. Viskas logiška ir aišku, o ypatingai nesusipratusiems dar ir epilogas buvo rašomas, kad jau jokių neapšviestų pasakojimo detalių nebeliktų.

Taigi va gi kur pasiklydau! Štai, kuomet lūkesčiai šiam pasauliui neadekvatūs pasidarė: gi nesivysto realiame gyvenime įvykiai kaip knygose. Žmonės meluoja, slepia faktus, ieško sau naudos, ir jokie karmos dėsniai jų bonusų medžioklėje nesustabdo. Vienas melas virsta dezinformacija, dabar tai madinga vadinti „melagiena“, čia, matyt, kaip jautiena ar kiauliena, tik kad supjaustyta gabalais ne mėsa, bet sveikas protas. Kitas melas – jau kaip ir nemelas visai, o tokia sušukuota politkorektiška „tiesa“, na kad liaudis nesiautėtų labai: ale visi žino, kad nėra taip, kaip pasakojama, bet gi garsiai apie tai nerėksi – nemandagu, nepatogu kažkaip… Trečias melas – tai jau ir visiškai nemelas: tiesiog, pasirodo, yra tokios tiesos, kurios iš pirmo žvilgsnio kaip ne tiesos, bet ir nevisai melas, na tokia tiesa, kuria niekas netiki, bet iš tikrųjų kaip ir tiki… Dar painiau?

Na, toks jau mano tikslas – visus, ir save kartu, painioti. Tokiame neapibrėžtume gyvenant vienu metu ir sunku labai, bet tuo pačiu ir paprasta. Sunku, nes niekas nenori su tavimi tokiu sudėtingu bendrauti, o lengva – nes ir tau tuomet ryšių palaikyti bei savo požiūrį pašaliečiams aiškinti nebereikia.“

#entuziastouzrasai #gyvenimoklausimai #mielagiena #pokyčiai #painiava

Teksto autorė – psichologė Olga Kirejeva

Parašykite komentarą